Haveforeningen Kalvebod | KalvebodNyt | Kalender | Ventelisten | Foreningen | Dine sider | Billedgallerier | Kontakt | Facebook | Cookies m.v.
 
20-04-2020 Kl. 18:30
Konstituerende Bestyrelsesmøde
15-04-2020 Kl. 18:30
AFLYST Generalforsamling
28-03-2020 Kl. 16:46
Bestyrelsesmøde - Aflyst
 
Onsdag 11. april 2012
Debat om haveforeningslivet: Hvilket Frederikshøj drømmer Du om?
Kaj Jessens datter, Rikke Rohr, har i Haveforeningen Frederikshøjs blad haft følgende debatoplæg om »Hvilket Frederikshøj drømmer Du om?«... Debatten er interessant også for os i Kalvebod.
Rikke har givet os lov til at offentliggøre indlægget hér på hjemmesiden – og vi takker...


Med hele den debat der er i gang omkring huspriser og værdier, er jeg blevet mere og mere nysgerrig på hvad alle de forskellige medlemmer af Frederikshøj egentlig går og tænker. Jeg kom frem til at jeg måske selv skulle starte med at beskrive hvad der fik mig til at vælge at flytte tilbage til foreningen og hvilke drømme jeg har for vores fælles fremtid.
For det første har jeg altid været bevidst om at vi er utrolig heldige at bo så centralt i København, og alligevel midt ude på landet. At vi helt uden at skulle vælge, hele tiden er tæt på vild natur, så vel som vores Hovedstads sprudlende kulturliv. Dét er en af de værdier, jeg tror vi alle kan blive enige om.
Men en anden værdi, jeg først rigtig har forstået efter jeg har boet langt fra foreningen i 9 år, er vores unikke måde at bo og bygge og være naboer på. Det er en tradition der er vokset ud af de forhold som tidligere blev os pålagt udefra, men i takt med at vi nu har fået nogle andre forhold giver det ikke længere sig selv. Vi er i stedet nødt til at blive enige om hvilken forening vi ønsker.
Sådan som husvurderingsudvalget vurderer huse i dag, så ser man på hvad det ville koste på helt almindelig vis at købe materialerne til at bygge det pågældende hus. Hvis medlemmet har prioriteret at kigge efter gode tilbud eller brugte materialer – som nu om dage kan gøres meget nemt og tjekket over nettet – så kan man hurtigt spare mange penge! Men huset vurderes stadig ud fra hvad man ville kunne gøre det for i al almindelighed. De installationer der er lovpligtige at få lavet af professionelle, er man naturligvis nødt til at finde pengene til at betale for (og naturligvis hvidt), men resten af arbejdet med at bygge et hus, vil jeg påstå at alle og enhver kan gøre med helt almindelig råd og vejledning fra kompetente naboer, internettet og ved at henvende sig direkte til leverandørerne af div. Materialer. Det er det jeg har gjort. Og de nye krav er ikke svære at få oplyst, så handler det bare om at følge dem. Dét er heller ikke
svært (højst lidt kedeligt). Jeg er godt nok arkitektstuderende, men jeg har stort set intet lært om konkret byggeri via min uddannelse (vi bygger mest i pap).
Derimod har jeg lært Alt af at kaste mig ud i dette byggeri og søge vejledning hver gang jeg er stødt på noget jeg ikke forstod (og det har været ofte!) De venner der har været med til at bygge
på mit hus har heller ikke været håndværkere, men oftest musikere, fotografer og studerende af forskellig art. Min far som har været til stor hjælp i planlægningen, har heller ingen håndværksmæssig uddannelse.
Til gengæld er han en erfaren selvbygger efter alle sine mange år i dette miljø. I tiden mens jeg har gået og bygget, er jeg så blevet kontaktet af folk med mere erfaring inden for byggeri. Det har været folk, der bor i området, og jeg har med glæde taget imod al den hjælp de har tilbudt – men som sagt er dét helt nye bekendtskaber, som alle mennesker med et åbent sind automatisk
vil skabe sig gennem sådan en proces i en haveforening der bygger på traditionen om at bygge selv og hjælpe hinanden.
Som nogen har nævnt tidligere, så er det ganske rigtigt summen af dem som bor her der udgør foreningen. Men jeg håber at alle der flytter ind her, vil vise den respekt og omsorg for stedet at de sætter sig ind i historien og baggrunden for, hvorfor haveforeningen er blevet den perle den er :)
Det er ikke tilfældigt.
Og det vil ikke være tilfældigt om den forbliver at være det. Det kommer an på de valg Vi tager.
Som arkitekt, er jeg meget optaget af at skabe rammerne for “det gode liv” i både byrum, bygninger og indretning. Og jeg ved at man ikke kan ændre rammerne, uden at det vil påvirke indholdet. Hvilket indhold vi vil have, kan så diskuteres. De gamle forhold med at man var nødt til at bygge selv, har skabt dette sted, hvor man kan flytte ind og blive modtaget af sine naboers
hjælp og overbærenhed i en byggeperiode – fordi de simpelthen har været der selv. Man lærer lynhurtigt fremmede folk at kende fordi man har denne oprigtige undskyldning for at banke på og søge inspiration og vejledning.
Dét er noget af det jeg frygter vil blive anderledes. Ikke fordi jeg tror nogen ønsker det anderledes, men fordi jeg allerede nu kan mærke en uforståen fra folk der ikke har bygget selv; og nej, det kan man måske ikke forstå hvis man ikke har prøvet det. Jeg kan kun synes det er synd at folk vil snyde sig selv for den oplevelse, når nu de er blandt de meget få der har fået chancen.
Men det værste er næsten denne grøft mellem folk der bygger selv og dem der ikke gør. Hvis blot vi ikke ændrer på formen, synes jeg det er rigtig fint at nogen vælger at finde finanserne til at få andre til at bygge for sig. Men hvis det i stedet betyder at vi hæver priserne så meget at det indskrænker
muligheden for at fx. nogle unge studerende kan købe et billigt, gammelt hus og knokle i al deres fritid for at gøre det til et fedt hjem, som de aldrig ville have haft råd til at Købe – så synes jeg det er trist.